Fidanlı Mh. Tomruksuyu Beldesi Belediye Yanı SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

Fidanlarımız

Turunç günümüze kadar Akdeniz Havzasında ve gerekse diğer turunçgiller üreticisi ülkelerde portakal, mandarin, limon ve altıntoplar için en çok kullanılan anaç olmuştur.
Akdeniz bölgesinde son yıllarda ismi sıkca duyulan ve üreticilerimiz tarafından merak edilen bu anaç çeşidi ile ilgili bilgi vererek sizleri bu konuda aydınlatmayı amaçladık.
Zagara Bianca İtalya'da doğan ve muhtemelen Acireale bölgesindeki 'Femminello' çeşidinin tomurcuğu sporu olarak gerçekleşen bir türdür.
İtalyan kökenli bir anaçtır. Tristeza(Göçüren), Exocortis (Cüceleşme), Uçkurutan (Phoma tracheiphila) ve Psorosis hastalıklarına toleranttır.
Verimi oldukça yüksek yağlık bir çeşittir. Özel bir grubu oluşturan Gemlik Zeytinleri her yıl düzenli olarak meyve verir.
Soğuğa karşı dayanıklı bir çeşittir. Güçlü bir ağaçtır. Kendine has bir aroması vardır. Dikimden sonraki ilk birkaç yıl meyce vermez.
Geniş ve kalın meyveleri vardır, kabuğu kolay soyulur, çok fazla sulu değildir, mükemmel tattadır ve neredeyse çekirdeksizdir.
Verimi oldukça yüksek yağlık bir çeşittir. Özel bir grubu oluşturan Gemlik Zeytinleri her yıl düzenli olarak meyve verir. Zeytinin en belirgin özelliği renginin koyu siyah olması ve etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesidir. Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 30 oranında yağ içerir.
Verimli bir çeşittir ve erken meyveye yatar. Kendine has lezzetli bir aroması vardır. Erkenci bir çeşittir. Kabuğun ele bağımlılığı orta derecededir.
Erkenci ve verimlidir. Kuraklık ve nematoda dayanıklıdır. pH7,6’ya kadar dayanabilir.
Verimi oldukça yüksek yağlık bir çeşittir. Özel bir grubu oluşturan Gemlik Zeytinleri her yıl düzenli olarak meyve verir.
Erkenci mandalina çeşitlerinden biridir. Meyvesi büyük yassı ve çekirdeksizdir, kabuğu kolayca soyulur ve şekerlidir. Hasat eylül- ekim aylarındadır. Satsuma’ya göre yaklaşık 1 - 1.5 ay daha erkencidir.
Türkiye de en çok hasat edilen mandalina çeşididir. Akdeniz, Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz de yetiştirilmektedir. Satsuma Ege kıyılarında Selçuk, Menderes ( Gümüldür ) ve Seferihisar’da yoğun şekilde üretilir ve bölgenin coğrafi özelliklerinden kaynaklı meyvenin kendine has bir aroması olur.
1940 yılında K. Dobashi’nin bahçesinde Owari çeşidinden meydana gelmiştir. Çekirdeksiz bir çeşit olup kabuğu kolayca soyulabilmektedir. Meyveleri yassı şeklindedir. Ağaçları orta güçlüktedir. Hasat zamanı Ekim – Kasım aylarıdır.
En erken çıkan mandalina çeşitlerinden biridir. Son yıllarda dikimi yaygınlaşmıştır. Koyu sarı bir rengi olup yuvarlak bir şekli vardır. Puflaşma göstermez. Hasat Eylül-Ekim aylarındadır
Ülkemizde üretilen en eski limon çeşididir. Verimli bir çeşit olup düzenli meyve verir. Depolanmaya elverişli bir çeşittir. Hasat zamanı kasım ayında başlayıp şubat ayına kadar devam eder.
Erkenci yeni bir çeşittir. Şekil olarak Okitsuya benzer. Kendine has bir aroması olup lezzetli bir çeşittir. Çekirdeksizdir. Hasat Eylül-Ekim aylarındadır.
Erkenci bir portakal çeşididir. Meyveleri oldukça düzgün ve yuvarlak bir şekle sahiptir. Kabuğun ete bağımlılığı sıkıdır.
Türkiye'de üretilen en eski limon çeşididir. Kalın kabukludur. Şeker miktarı %8,81, asit miktar %7,16'dır. Meyve suyu miktarı çok yüksek değildir.
Lime meyvesi citrus yani narenciye grubundan bir meyvedir.Esasen limona benzer ama meyve yapısı limon meyvesinden daha farklıdır.
Türkiye dünyanın en fazla İnterdonato üreten ülkelerinden biridir. Türkiye'nin limon ihracatında önemli bir payı vardır. Limonlar arasında en erkenci olan çeşittir. Meyer’den daha erken hasat edilir
Verimi oldukça yüksek yağlık bir çeşittir. Özel bir grubu oluşturan Gemlik Zeytinleri her yıl düzenli olarak meyve verir.
Citrus familyasindan olan greyfurt ağacı ülkemizde altıntop ağacı olarak adlandırılmaktadır.Esasen Jamaikada bulunmuş olan bir meyve olup yaprak dökmeyen bir ağaçtır.
Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Kabuğu kalın, sert ve kokuludur.
Ilıman iklim meyvesi olan nar ağacının çok soğuk bölgelerde dikimi tavsiye edilmez.Nar ağacı çalı formunda gelişimi olan bir yapıya sahiptir.Geilişimi son derece hızlı olup bakımı kolaydır
Türkiye de Adana ve Mersin illerinde yoğun olarak üretilen Meyer limon bölge çiftçisinin önemli bir gelir kaynağıdır. Diğer limon çeşitlerine göre tadı biraz tatlımsıdır ancak daha suludur. Sarı düz parlak ve ince bir kabuğu vardır.
Yeni çıkan bir çeşittir. Satsuma ile aynı özellikleri taşır. Verimi satsumaya göre daha iyidir. Dart, Satsumaya göre 1 ay geççidir. Dart ağacının hasat tarihi Aralıktır.
Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur, meyveyi bütün olarak yemeniz gerekmektedir.
Son yıllarda en çok dikilen narenciye çeşididir. Verimi çok yüksek olup kendine has bir aroması vardır. Geççi bir çeşittir. Hasat Şubat-Mart aylarındadır. Meyve kabuğu kırmızımsı turuncu, iç kısmı parlak turuncu renktedir.
Fidanlı Mh. Tomruksuyu Beldesi Belediye Yanı SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

BİZE YAZIN

Fidanlarımız hakkında daha fazla bilgi alıp bizimle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.