Fidanlı Mh. Tomruksuyu Beldesi Belediye Yanı SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

Fidanlarımız

Turunç

Turunç günümüze kadar Akdeniz Havzasında ve gerekse diğer turunçgiller üreticisi ülkelerde portakal, mandarin, limon ve altıntoplar için en çok kullanılan anaç olmuştur. Turunç üzerine aşılı ağaçlar orta kuvvetli ve irilikte ağaçlar oluşturmaktadır.  Kaba limon anacına göre daha yavaş büyümektedir. Bu anaç üzerine aşılı çeşitlerin kuraklığa dayanımı orta derecedir. Turunç  yüksek toprak pH’sına orta derecede dayanım gösterdiği için ağır, drenajı zayıf topraklarda yaygın olarak kullanılmaktadır  Turunç ağır topraklarda gelişebilir, kirece karşı dayanıklıdır ve kazık kök yapmaya eğilimlidir. Limonların bazıları ve satsuma  mandarini dışındaki tür ve çeşitlerle genellikle iyi uyuşma gösterir. Turunç üzerine aşılı ağaçlar standart büyüklükte taç oluştururlar. Tüm Akdeniz bölgesinde yaygın olarak 
kullanılır. -Kolay çoğaltılır. -Kireçli topraklara dayanıklıdır. -Tristeza (Göçüren) ve uçkurutan hastalıklarına duyarlıdır. -Bazı limonlar 
ve satsuma mandarini ile iyi uyuşmaz.  Cüceleşme, gözenek virüs hastalığı ve kök boğazı çürüklüğüne dayanıklıdır. Ağır topraklarda gelişebilir, kazık kök eğilimi  vardır. Turunç üzerine aşılı ağaçlar standart taç oluştururlar ve uzun ömürlü olurlar.Dona dayanımı iyidir. -Derin kök  oluşturduğundan kuraklığa karşı dayanımı iyidir. -%85-90 oranında poliembrioni göstermektedir.
Akdeniz bölgesinde son yıllarda ismi sıkca duyulan ve üreticilerimiz tarafından merak edilen bu anaç çeşidi ile ilgili bilgi vererek sizleri bu konuda aydınlatmayı amaçladık.
İtalyan kökenli bir anaçtır. Tristeza(Göçüren), Exocortis (Cüceleşme), Uçkurutan (Phoma tracheiphila) ve Psorosis hastalıklarına toleranttır.
Erkenci ve verimlidir. Kuraklık ve nematoda dayanıklıdır. pH7,6’ya kadar dayanabilir.
Fidanlı Mh. Tomruksuyu Beldesi Belediye Yanı SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

BİZE YAZIN

Fidanlarımız hakkında daha fazla bilgi alıp bizimle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.