Tomruksuyu Mah. Uğur Mumcu Cad. SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

Faydalı Bilgiler

Nar Nerede ve Nasıl Yetiştirilir

 
Bir ılıman iklim meyve türü olan narın ana vatanı, Ortadoğu, Anadolu ve Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölge olup binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılmaktadır.
 
Nar bitkisi, doğal olarak küçük yapılı ağaçlar olduğu için birim alana dikilen fidan sayısı ve dolayısıyla ürün miktarı fazladır. Hasat ve ilaçlaması kolay, muhafaza ve taşımaya dayanıklılığı, uzun bir dönemde pazar olanağı gibi avantajları olan bir bitkidir. Nar, Türkiye’nin hemen her bölgesinde görülür. En çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu  Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. 
 
Nar tatlı, mayhoş ve ekşi olmak üzere 3 farklı tat değerine sahiptir. Farklı yörelerde, farklı kullanım şekilleri vardır. Nar, bitki kökünden meyve çekirdeğine kadar her yönüyle değerlendirilebilen önemli bir endüstri meyvesidir. Nar genellikle taze olarak tüketilmekte ise muhafaza süresi uzun olduğundan ( 2–3 ay ) değişik şekillerde tüketimi de yaygındır.
 
Demir, potasyum ve C vitamini açısından çok zengin olduğu için en ideali taze tüketilmesidir. Ekşi nar sularından, sirke ve sitrik asit elde edilmektedir. Ayrıca kaynatılıp koyulaştırılarak çorba ve salatalarda limon yerine kullanılır. Tansiyon düşürücü, ishal ve dizanteri  tedavilerinde kullanılarak ferahlatıcı ve serinletici etkisi vardır. Nar kabuğunda bulunan zengin tanen, deri işleme sanayinde ve meyve sularının durulaştırılmasında, çinko zehirlenmelerinin önlenmesinde yoğun olarak kullanılır. Ayrıca nar kabuğu ve çiçeklerinden boya ve mürekkep imalinde yararlanılır. Nar çekirdekleri, pamuk tohumu ile aynı oranda yağ içermektedir. Yağ sanayinde arta kalan posa, östrojen hormonu içeren en zengin bitkidir. Bu da besin unu olarak hayvan yemlerine katılarak süt verimini arttırır.
Aranızda sonbaharda dikim yapmış olanlar var mı bilmiyorum fakat sonbaharda dikim yapmanın, ilkbaharda dikim yapmak kadar normal bir şey olabileceğini açıklayacağım sizlere.
Turunçgiller için uygun topraklar; hafif ve orta ağır yapıda, iyi drene olabilen, gevşek ve iyi havalanabilen kumlu, kumlu – tınlı, tınlı, killi – tınlı yapıdaki topraklardır.
İklim denince akla sıcaklık gelir. Turunçgillerin yayılmasını sınırlayan en önemli etmen düşük sıcaklıklardır. Gerek düşük, gerekse yüksek sıcaklıklar turunçgillerde meyve verimliliğini ve kalitesini olumsuz etkiler.
Yeni fidan dikecek olan kişiler tüplü fidan mı yoksa açık köklü fidan mı dikeceklerine karar vermelidir. Fidan dikimi, fidan dikim zamanları ve uygulanacak yöntemler araştırılırken öncelikle ne çeşit fidan tercih edileceğine karar verilmelidir.
Eski bir deyiş vardır: Tedbir, tedaviden iyidir. Ben bu sözleri dikkate alarak hareket ediyorum. Özellikle de bahçem söz konusu olduğunda.
Tomruksuyu Mah. Uğur Mumcu Cad. SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

BİZE YAZIN

Fidanlarımız hakkında daha fazla bilgi alıp bizimle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.