Tomruksuyu Mah. Uğur Mumcu Cad. SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

Faydalı Bilgiler

Tüplü Fidan Mı Açık Köklü Fidan Mı Tercih Edilmelidir?

Yeni fidan dikecek olan kişiler tüplü fidan mı yoksa açık köklü fidan mı dikeceklerine karar vermelidir. Fidan dikimi, fidan dikim zamanları ve uygulanacak yöntemler araştırılırken öncelikle ne çeşit fidan tercih edileceğine karar verilmelidir. Tüplü fidan ve açık köklü fidanın kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Peki tüplü fidan mı yoksa açık köklü fidan mı tercih edilmelidir?
 
Fidan çeşidine karar verirken öncelikle karar verilmesi gereken ne zaman dikim yapacağınızdır. Eğer mart ayı ile eylül ayları arasında dikim yapacaksanız mutlaka tüplü fidan tercih etmelisiniz. Tüplü fidanlar yılın 12 ayında dikim yapılsa da kasım ve mart ayları arasında açık köklü fidan sezonu olduğu için açık köklü fidan dikimi yapmak daha uygundur.
 
Açık köklü fidanlarda boy olarak sınırlama yoktur. 50 cm’in altında fidanlar olabileceği gibi 2 metrenin üzerindeki boyda fidanlar da mevcuttur. Tüplü fidanlar ise aşı yerinden itibaren ortalama 80 cm civarındadır. Eğer uzun boylu fidanlardan isterseniz açık köklü, kısa boylu tercih ederseniz tüplü fidan dikebilirsiniz.
 
Tüplü fidanlarda kökler tüpün içinde bir miktar toprağa tutunmuş haldeyken açık köklü fidanlarda kökler uykuya geçmiş durumda, açıktadır. Tüplerin içinde kökleri görmek mümkün değildir. Bu nedenle tüplü fidanların bilinen fidancılardan alınması daha uygundur. Daha ucuza fidan almayı düşünerek herhangi bir fidancıdan tüplü fidan alırsanız kökler hastalıklı olabilir. Bunu tam olarak kestiremezsiniz. Açık köklü fidanlarda ise fidanların kökleri açıkta olduğu için rahatlıkla görülebilir.
 
Tüplü fidanları kargo ile her yere kırılmadan zarar görmeden göndermek mümkündür. Fakat açık köklü fidanların kökleri açıkta olduğu için uzak yerlere giderken kökler zarar görebilir. Bu yüzden  Naim Fidan olarak bu gibi önlemleri alarak, özenle paketleyerek gönderiyoruz. Ayrıca tüplü fidan mı yoksa açık köklü fidan mı tercih edilmelidir yazımızda olduğu gibi sizlere her türlü desteği sağlıyoruz.
Aranızda sonbaharda dikim yapmış olanlar var mı bilmiyorum fakat sonbaharda dikim yapmanın, ilkbaharda dikim yapmak kadar normal bir şey olabileceğini açıklayacağım sizlere.
Turunçgiller için uygun topraklar; hafif ve orta ağır yapıda, iyi drene olabilen, gevşek ve iyi havalanabilen kumlu, kumlu – tınlı, tınlı, killi – tınlı yapıdaki topraklardır.
İklim denince akla sıcaklık gelir. Turunçgillerin yayılmasını sınırlayan en önemli etmen düşük sıcaklıklardır. Gerek düşük, gerekse yüksek sıcaklıklar turunçgillerde meyve verimliliğini ve kalitesini olumsuz etkiler.
Bir ılıman iklim meyve türü olan narın ana vatanı, Ortadoğu, Anadolu ve Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölge olup binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılmaktadır.
Eski bir deyiş vardır: Tedbir, tedaviden iyidir. Ben bu sözleri dikkate alarak hareket ediyorum. Özellikle de bahçem söz konusu olduğunda.
Tomruksuyu Mah. Uğur Mumcu Cad. SAMANDAĞ / HATAY / TÜRKİYE

BİZE YAZIN

Fidanlarımız hakkında daha fazla bilgi alıp bizimle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.